Projekat ''Psiho-socijalne podrške roditeljima i osobama
sa invaliditetom u kućnim uslovima i u prostorijama udruženja''

   U okviru finansiranja redovnih programskih aktivnosti Udruženja za 2009. godinu Ministarstvo rada i socijalne politike podržalo je i pomoglo u realizaciji jedan bitan projekat, koji se u ranijoj praksi pokazao kao veoma delotvoran. Radi se projektu pružanja psiho-socijalne podrške roditeljima i osobama sa invaliditetom, kako u kućnim uslovima tako i u prostorijama Udruženja, u zavisnosti od mogućnosti roditelja i samih osoba sa invaliditetom.
   Što se tiče dela podrške u kućnim uslovima, on se realizuje na teritoriji opštine Kraljevo, a po potrebi i u ostalim opštinama Raškog okruga, a podrška obuhvata roditelje i osobe sa invaliditetom koje usled svoje bolesti, bolesti roditelja, udaljenosti, nemogućnosti snalaženja za prevoz, nisu u stanju da dođu na radionice u prostorijama Udruženja. Osobe sa invaliditetom (i njihovi roditelji) veoma često se nalaze u teškoj situaciji  i uskraćeni u zadovoljavanju svojih potreba i izolovani, o njima se brinu njihovi roditelji. U okviru obilaska osobama sa invaliditetom pruža  se mogućnost okupacionog rada kroz razne načine slikanja i pružanje saveta i pomoći u ostvarivanju određenih prava (pravo na uvećani dodatak za tuđu negu i pomoć, pravo na ortopedska pomagala, na pomoć u kući, itd.) u nedostatku pristupa informacijama.
   Drugi deo projekta se odvija u prostorijama Udruženja, a podrška obuhvata roditelje i osobe sa invaliditetom kojima zdravstveno stanje dozvoljava da učestvuju na radionicama van svojih domova. Podrška podrazumeva, takođe, mogućnost okupacionog rada kroz razne načine slikanja, kao i upoznavanja sa pravima iz oblasti socijalne zaštite, rad na jačanju snage porodice u cilju lakšeg prevazilaženja problema koje imaju. Pored navedenih aktivnosti članovi  i njihovi roditelji se u prostorijama Udruženja druže uz igranje šaha, domina i drugih društveno zabavnih igara, rade na računarima, bilo u vidu edukacije ili zabave.
   Osnovni cilj ovog projekta, koji je planiran da traje tokom cele 2009.godine, jeste osnaživanje osoba sa invaliditetom i njihovih porodica, njihova socijalizacija, rad na jačanju samopouzdanja uz osećaj da su korisni članovi zajednice.


Copyright © Udruženje distrofičara Kraljevo - Raški okrug, Zelena Gora 34, 36000 Kraljevo. Tel/faks: 036 354-702