Šesto tradicionalno takmičenje distrofičara
u sportskom ribolovu "Žiča 2011"

Dan koji se pamti

   Idilično jutro dvadeset osmog julskog dana počinje na Žičkom ribnjaku. Iznad, uz Žičku reku, u zracima sunca svoje lice umiva nemanjićka Žiča. Iza nje, u daljini naziru se vrhovi Stolova. Leluja površina vode, svetluca kad se praćakne poneka nemirna i gladna babuška. Spokoj sna pretače se u harmoniju dnevnog naizgled jednostavnog i bezazlenog života ovog veličanstvenog prirodnog ambijenta.
   Nevidljivi orkestar začinje skladno saglasje jutarnje simfonije. Blagi, tihi, dostojanstveni taktovi adađa iz prirode prelaze u taktove andantea. Vijugavim putem pored istočne, donje strane vodenog ogledala pristiže kolona automobila. Iz njih, lagano, kao u hodu, izlaze mnoga znana i neznana lica, samostalno, u društvu svojih pratilaca ili u invalidskim kolicima. Na obali ribnjaka – alegro moderato. Umereno veselo, umereno brzo, umereno živo prijateljski pozdravi, osmesi, tople ljudske reči... Jutarnja simfonija bliži se kraju.
   Za neobaveštenog čitaoca ove poetske slike sledi objašnjenje. Ovog julskog dana u organizaciji Udruženja distrofičara Kraljevo – Raški okrug i pokroviteljstvom Ministarstva za rad i socijalnu politiku R Srbije održava se Šesto takmičenje distrofičara u sporstkom ribolovu, disciplina ulov ribe na plovak. Na startnim mestima ribolovne staze Žičkog ribnjaka, u sektorima A i B našli su se takmičari 14 mešovitih dvočlanih ekipa: Beograd, Šabac, Smederevo I i II, Paraćin I i II, Užice, Čačak I i II, Novi Pazar, Kragujevac, domaćin Kraljevo, takođe sa dve ekipe i tri pojedinačna takmičara, ukupno 31 takmičar – distrofičar iz više regiona Srbije. Među njima je i Radovan Pavlović, predsednik SDS i takmičar ekipe iz Čačka. Posle pozdravnog govora pisca ovih redova i jutarnjeg  okrepljenja i osveženja, takmičari su zauzeli svoja mesta, a u 9 časova sudija Mlađo dao je znak za početak takmičenja.
   U sledeća tri sata sunčanog prepodneva slede epski dometi za priču, bar do sledećeg takmičenja, o ribolovačkom umeću i uspesima u ulovu, ali i natprirodnoj snazi i volji takmičara. Uz ushićenje, osmehe ali i napor ovih ribolovaca meredovi   su se punili babuškom i drugom sitnijom ribom, bogami i krupnijim šaranima. Katkad, čuje se poneki duboki uzdah za otkačenim ''velikim komadom''. Naš saradnik novinar Todo kamerom ovekovečuje takmičare i ''neviđene'' prizore sa takmičenja, a zatim merenje ulova koje je usledilo od 12 časova. Takmičarski deo, dostojan za epskog pevača, time je završen.
   Podnevna rapsodija, pesma slobodnog oblika, ali za sve takmičare, pratioce i goste možemo reći fantazija slobodnog sadržaja, događa se ovog sunčanog dana,  kako i dolikuje, u restoranu ''Sunce'', tradicionalnom mestu ovih susreta. Druženje za stolom počinje kafom, hladnim sokom, ali i po kojim aperitivom – po ličnoj želji i potrebi. Sve to uz zanimljive retro-priče sa staze, možda i na neke druge teme. Za to vreme žiri na čelu sa predsednikom SDS Radovanom Pavlovićem i sekretarom UDK-RO Stevanom Todorovićem sređuje kompjuterski rezulate sa takmičenja.
   U intermecu prvih pića i predjela sledi proglašenje pobednika i dodela pehara i medalja. Sekretar UDK-RO Stevan Todorović uručuje medalje za prva tri takmičara po sektorima A i B, majstor staze dobija pehar, a pehari su se našli i u rukama kapitena tri najbolje ekipe. Radosti pobednika nije bilo kraja i te trenutke beleži kamera, a njihova imena ostaće zapisana u štampi i arhivi.
   Ručak je nastavljen uz zajedničko veselje i radost do kasnih popodnevnih časova kada je neminovnost rastanka potvrđena željom nekog budućeg sastanka starih i novih prijatelja.

Ekipni pobednici:

  1. Beograd
  2. Paraćin II
  3. Užice

Pojedinačna konkurencija:

Sektorski plasman (A)

  1. Predrag Čurlić, Kraljevo – 3.720 grama
  2. Zoran Krstić, Novi Pazar – 2.520 grama
  3. Vladica Milenković, Paraćin II – 2.350 grama

Sektorski plasman (B)

  1. Radunka Radosavljević, Kraljevo – 4.430 grama
  2. Zoran Savić, Užice – 2.650 grama
  3. Stefan Radojković, Kraljevo – 2.570 grama

Majstor staze:

  1. Radunka Radosavljević, Kraljevo – 4.430 grama.

Copyright © Udruženje distrofičara Kraljevo - Raški okrug, Zelena Gora 34, 36000 Kraljevo. Tel/faks: 036 354-702