Redovne programske aktivnosti Udruženja u 2012.godini

   I ove godine, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, podržalo je i pomoglo realizaciju programskih aktivnosti Udruženja, koje imaju za cilj da našim članovima tj. osobama obolelim od progresivne neuromišićne distrofije, stvarnost učine što lepšom i da im omogući da oblikuju, izražavaju i realizuju svoje osnovne razvojne potrebe kao i posebne interese, da imaju jednake mogućnosti kao i osobe bez invaliditeta, a iznad svega da imaju pravo na različitost.
   Kreativno-slikarska radionica "Mala škola slikanja" ima za cilj razvijanje i jačanje osećaja korisnosti, sa akcentom na osamostaljivanje i samoafirmaciju naših članova, kroz druženje i crtanje u prostorijama Udruženja.
   Aktivnost rada psihologa sa članovima i njihovim porodicama, kroz radionice psiho-socijalne podrške, u dosadašnjoj praksi pokazao se kao veoma koristan i gotovo neophodan, imajući u vidu sveukupan položaj OSI i njihovih porodica u današnjim društvenim prilikama. Naime, oni se veoma često nalaze u teškoj situaciji i uskraćeno im je zadovoljenje osnovnih potreba, a bolest ih je izolovala od društva, odnosno društvo ih ne prihvata kao ravnopravne članove zajednice, već ih svrstava u posebnu kategoriju, beskorisnu i nepotrebnu. U takvoj situaciji roditelji ili pak najbliži članovi familije su primorani da brinu o OSI. Porodica OSI je u situaciji opšteg osiromašenja, ekonomske i društvene krize, što dovodi do remećenja odnosa pa čak i nasilja u porodici. Nedovoljna dostupnost obrazovanja za ova lica kao i obuka za pronalaženje adekvatnog zaposlenja je jedan od ogromnih prepreka za uključivanje OSI i članova porodice u redovne tokove života. U radionicama psiho-socijalne podrške angažovani psiholog im pomaže da prevaziđu barijere i da se ne osećaju odbačenim, već korisnim članovima društva.
   Savetodavno-edukativna radionica za članove i članove porodica kroz rad Kluba OSI "Zajedno", na kojima kroz druženje i razmenu iskustava iz prakse dobijaju savete iz oblasti prava OSI, ali i mogućnost da iskažu svoje kreativne sposobnosti kroz crtanje i pravljenje maski. Ovaj vid okupacionog rada doprinosi jačanju samopouzdanja, što vodi ka njihovom osamostaljivanju i socijalizaciji.
   Glavni cilj sveukupnog rada sa osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama, jeste njihovo osnaživanje radi lakšeg prevazilaženja situacije u kojoj se nalaze.



Copyright © Udruženje distrofičara Kraljevo - Raški okrug, Zelena Gora 34, 36000 Kraljevo. Tel/faks: 036 354-702