Povodom Nedelje borbe protiv distrofije 2023. godine
„Korak bliže inkluzivnoj Srbiji“

   Udruženju distrofičara Kraljevo – Raški okrug (UDK – RO), jedna od najstarijih organizacija za ljude sa posebnim potrebama, više od 48 godina posvećeno je poboljšanju kvaliteta života osoba sa distrofijom i srodnim neuromišićnim oboljenjima.
   Udruženje u okviru svog delovanja na teritoriji Raškog okruga, sa sedištem u Kraljevu, realizuje niz aktivnosti koje uključuju: socio – edukativne programe, programe za očuvanje i razvoj socijalnih veština osoba sa invaliditetom, aktivnosti sportsko – rekreativnog karaktera, tradicionalne manifestacije,aktivnosti inkluzivnog karaktera, obeležavanje značajnih datuma, promotivne kampanje u cilju podizanja svesti javnosti i druge inovativne aktivnosti.
    Kao i svake godine, UDK – RO uključilo se u manifestaciju Nedelje borbe protiv distrofije pod sloganom « Korak bliže inkluzivnoj Srbiji » uz finansijsku podršku i u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja RS i Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom, u periodu od 22 do 28. maja 2023. godine organizovan je i održan niz manifestacija različitih sadržaja za članove Udruženja i njihove pratioce sve sa ciljem poboljšanja položaja i zaštite njihovih prava i interesa animiranjem društvene zajednice da se uključe u zajedničku borbu protiv ove bolesti.

   Već 20.5.2023. godine realizovana je zajednička aktivnost «Susreti distrofičara – Tragovima Prvog srpskog ustanka» posetom Orašcu i Aranđelovac. Zajedno sa članovima Udruženja distrofičara Čačak i naših 6 članova održano je sadržajno jednodnevno druženje sa posetom znamenitosti Aranđelovca i Orašcu. Lepo vreme, lepote tog kraja, uz zajednički ručak pojačalo je bliskost i opšti doživljaj učesnika sa iskazanim željama da takvih izleta i druženja bude češće.

   Na sportsko – rekreativnom planu 23.5.2023. godine članovi UDK – RO uzeli su učešće na 15. Memorijalnom šahovskom turniru «Vladimir Mojsilović Car» održanom u Užicu u organizaciju Udruženja distrofičara Zlatiborski okrug. Dva člana naše ekipe u zanimljivom takmičenju nisu ostvarili zapažene rezultate. Potreba za socijalizacijom u kontaktima osoba sa invaliditetom bila je primarna i u vreme takmičenja i zajedničkog ručka u hotelu « Siest» u Užicu.

    Još jedno tradicionalno takmičenje u sportskom ribolovu, na kome su učestovala 4 člana UDK – RO, održano je u organizaciji Udruženja distrofičara Pomoravskog okruga Paraćin, tačnije na izletištu Sisevac u blizini Ćuprije u abijentu prelepog jezera učestvovale su sve pozvane ekipe, a organizatoru takmičenja usledile su najlepše čestitke za domaćinski doček.

    Udarni dan Nedelje borbe protiv distrofije u UDK – RO bio je 24.5.2023. godine. U Garni hotelu „Sunce“ održana je tribina tj. psihološka radionica pod sloganom: «Srbija bez barijera». Psihološkoj radionici prisustvovalo je 14 učesnika: članova Udruženja, predsednik Mirko Virijević, sekretar Stevan Todorović, predavač Marija Urdov Rudinac i pratioci članova Udruženja. Cilj obeležavanja Nedelje borbe protiv distrofije, kao i ove psihološke radionice, jeste podizanje svesti javnosti o pravima, mogućnostima i izazovima sa kojima se osobe sa progresivnim neuro-mišićnim oboljenjima suočavaju, kao i njihova afirmacija u društvu. Pokrenuta su pitanja položaja OSI U društvu, razmenjene su ideje i predlozi o načinima unapređenja međusobne komunikacije, druženja i pružanja svake vrste podrške.
    Po završetku radionice organizovan je prigodan ručak i druženje učesnika do večernih časova. Protekla je još jedna Nedelja borbe protiv distrofije. Sve aktivnosti organizovane su uz finansijsku pomoć Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i podršku Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom, a propraćene su na kraljevačkim televizijama. Preporuka je i želja ovih ljudi da se krug zainteresovanih za njihovu sudbinu i mesto u društvu proširi i na druge društvene faktore i tokom cele godine.

  

Vladan Petrović

Copyright © Udruženje distrofičara Kraljevo - Raški okrug, Zelena Gora 34, 36000 Kraljevo. Tel/faks: 036 5354-702